Oostenrijk: gevangenis voor niet-gevaccineerde

Gepubliceerd op 2 december 2021 om 19:22

De eerste details over de geplande verplichte vaccinatiewet in Oostenrijk circuleren: Zware boetes en zo nodig gevangenisstraf.

Er zijn verschillende details uitgelekt over de geplande verplichte vaccinatie in het Alpenland. Dinsdag komen het ministerie van Volksgezondheid, het ministerie van Grondwet en de oppositie bijeen voor een rondetafelgesprek over de kwestie.

Aan de bijeenkomst worden deskundigen uit de wetenschap, het staatsrecht, de gezondheid, de staatsdienst en de commissie bio-ethiek verwacht. Tot ieders verbazing doet de rechtse FPÖ niet mee.

Tijd is echter van essentieel belang, want het wetsontwerp wordt behandeld in de week van 6 december. De wet geldt voor een beperkte periode van drie jaar vanaf 1 februari 2022.

Er zijn nog geen concrete plannen voor vaste boostervaccinatie, maar deze zouden door verordeningen kunnen worden geregeld. De straffen die momenteel op tafel liggen voor overtredingen zijn niettemin beangstigend.

Gezondheidswerkers zijn slechts de eerste slachtoffers van dwang. Het wetsontwerp bedreigt verplegend personeel en artsen met gevangenisstraf als ze zich niet laten vaccineren. Het concept in de Nationale Raad zou vrijdag al opgelost kunnen zijn met de aankondiging van een algemene Corona-vaccinatieplicht of het risico op gevangenisstraf.

De lijst van beroepen die zich aan dwang zullen moeten onderwerpen, is lang. Het treft artsen, apothekers, verpleegkundigen, tandartsen, verloskundigen en paramedici. Maar zelfs muziektherapeuten, therapeutische masseurs en psychologen riskeren zware straffen. Ook stagiaires worden getroffen. Kritische medische professionals waarschuwen voor de gevaarlijke maatregel. In dit ongelooflijke wetsontwerp zijn in totaal 15 beroepsgroepen opgenomen.

De gezondheidspas is nu nog maar 7 maanden geldig, zo maakte bondskanselier Alexander Schallenberg (ÖVP) vrijdag bekend.

De enige uitzonderingen die de overheid wil tolereren zijn zwangerschap of medische redenen bevestigd door een medische professional. Degenen die zich niet aan de regels houden, riskeren een boete van 3.600 euro en degenen die dit niet kunnen betalen, krijgen in plaats daarvan een gevangenisstraf van 4 weken.

Het vaccinatie-abonnement is ook al ingeprijsd: er staat een boete van 1 450 euro op het weigeren van een verdere boostervaccinatie – of 4 weken gevangenisstraf. Zelfs degenen die zijn hersteld, zullen met deze draconische maatregelen worden geconfronteerd.

Al maanden lopen de ziekenhuizen vol met 'vaccinatiedoorbraken'. Aan het begin van de maand werd elke derde corona-intensive care-patiënt in Opper-Oostenrijk "volledig ingeënt" - een verdrievoudiging van het aantal in minder dan drie weken.

Oostenrijk is na het Vaticaan het tweede Europese land en het eerste EU-land met een algemene coronavaccinatieplicht.

 

BRON


«