Joodse hoogleraar: Hebreeuws moet ‘Gender Inclusive’ zijn

Gepubliceerd op 2 december 2021 om 19:09

Universiteit van Colorado Boulder Hoogleraar Joodse Studies Eyal Rivlin is een campagne gestart, die deze week werd benadrukt door Campus Reform, om het Hebreeuws meer "genderinclusief" te maken. Hoe precies bereikt Rivlin dit doel? Rivlin hielp bij het oprichten van het Nonbinary Hebreeuws Project, dat een "nonbinary" geslachtscategorie in de Hebreeuwse taal wil creëren.

"Het Nonbinary Hebrew Project creëert in wezen een derde geslachtscategorie door het achtervoegsel‘ -eh ’toe te voegen aan de meeste woorden," aldus een rapport van de website van de University of Colorado Boulder. "De nieuwe constructie kan worden gebruikt voor niet-binaire individuen en groepen van gemengd geslacht, waarnaar eerder werd verwezen met het mannelijke meervoud."

"We hebben uiteindelijk een paar basisregels gemaakt die van toepassing zijn op de hele taal en die binnen het grammaticasysteem van het Hebreeuws logisch zijn," legde Rivlin uit. "Inheemse Hebreeuwse sprekers kunnen intuïtief, op basis van deze enkele toegevoegde regels, deze nieuwe taal zonder problemen maken."

Rivlin zegt dat het project overweldigend positieve steun heeft ontvangen van niet-binaire mensen in het hele land die online met het project zijn verbonden.

Een joodse student aan de Universiteit van Colorado Boulder die zich identificeert als niet-bindend, zegt dat het project ervoor heeft gezorgd dat niet-verbonden studenten zich verbonden konden voelen met anderen in het gesprek. Volgens de student hebben niet-binaire individuen, in tegenstelling tot mannen en vrouwen, vaak niet voldoende taal om zichzelf in een gesprek te beschrijven.

"Als je geen woord hebt om je ervaring te conceptualiseren, kun je geen verbinding maken met anderen en voel je je er echt geïsoleerd over," zei een student. "Als je niet de woorden hebt om over een ervaring te praten, verandert het ook het discours in termen van wie macht heeft en welke gesprekken je hebt."


BRON


 »