Deense musea zijn 'te wit', beweren kunstenaars

Gepubliceerd op 5 juli 2023 om 21:30

De Deense publieke omroep is beschuldigd van het promoten van een "woke worden door steroïden"-agenda, na het opnemen van kunstenaars die kritiek hadden op de buitensporige "witheid" en het gebrek aan etnische diversiteit in de kunstmusea van het land.

De niet-Deense kunstenaars die deze week deelnamen aan een documentaire van de Deense Radio (DR) getiteld 'Rebellion at the Academy', bekritiseerden zowel het management als de kunstenaars die in deze musea exposeren, en merkten op dat zelfs de muren in dergelijke instituten wit zijn.

“We krijgen maar één verhaal te horen. We krijgen een verhaal van blanke mannen over blanke mannen voor blanke mannen', klaagde kunstenaar Ihsan Ihsan, een student van de Koninklijke Deense Academie voor Schone Kunsten, tegen de zender. Hij voegde eraan toe dat, naar zijn mening, sommige van de verantwoordelijken "hun machtsposities moesten opgeven".

Ihsan's opmerkingen werden ondersteund door collega-kunstenaar Dina El Kaisy Friemuth, die afstudeerde aan dezelfde academie. Ze vertelde de zender hoe, "als een bruin persoon, het vreemd voelt om deze blanke instellingen binnen te gaan, waar alles wit is."

Ondertussen gaf de Organisatie van Deense Musea (ODM), die 170 van de musea en conservatiecentra van het land vertegenwoordigt, toe dat de kunstenaars een "relevante kwestie" aan de orde hadden gesteld.

“De bestaande machtsstructuren, die kunnen helpen om een​​beperkte kunstuiting te bevorderen... we kunnen niet zeggen dat we er vrij van zijn. En hoewel veel plaatsen met het probleem werken, zijn we nog niet op schema", zei ODM-directeur Nils Jensen.

Hoewel de organisatie de aangesloten musea blijkbaar aanmoedigt om diversiteits-gerelateerde initiatieven te promoten, merkte Jensen op dat de "verantwoordelijkheid voor een specifieke tentoonstelling en programmaplanning bij de musea zelf ligt."

Desalniettemin leidden de zorgen van de artiesten tot online spot, waarbij Deense gebruikers van sociale media tegengingen dat dergelijke kritiek zelf "racistisch" en niet op zijn plaats was in een land dat overwegend blank is. Een persoon bekritiseerde DR op Facebook voor het promoten van een "belachelijke wokeness aan steroïden"-agenda.

"Ik heb het stukje gemist waar de kritiek concreter wordt - welke Deense musea zijn specifiek voor blanken?" twitterde Berlingske-journalist Troels Heeger.