Engelse Touring Opera ontslaat 14 blanke muzikanten

Gepubliceerd op 5 juli 2023 om 21:28

De Engelse Touring Opera heeft 14 blanke muzikanten ontslagen in een woke drive om 'diversiteit' in het bedrijf te vergroten.

De muzikanten, tussen de 40 en 66 jaar oud, hebben te horen gekregen dat ze in het voorjaar van 2022 geen contracten met het bedrijf zullen krijgen, onder verwijzing naar diversiteitsrichtlijnen van de Arts Council England, meldde de Sunday Times.

De muzikanten, die officieel als freelancers werken, kunnen seizoen-op-seizoen uit het opera-seizoen worden gezet, maar velen spelen al 20 jaar bij het gezelschap en beschouwen het als een vaste baan.

De Arts Council England heeft teruggeslagen naar de ETO, die het voor een bedrag van £ 1,78 miljoen per jaar financiert, en zegt dat het het bedrijf nooit heeft aangemoedigd om muzikanten te ontslaan.

'We hebben de Engelse Touring Opera geen opdracht gegeven om deze brief te verzenden', zei de Raad. 'We zijn nu in gesprek met ETO om ervoor te zorgen dat er geen financieringscriteria zijn geschonden'.

ETO-directeur James Conway schreef muzikanten en vertelde hen dat het bedrijf 'een aantal belangrijke veranderingen doormaakt', waaronder 'het vergroten van allerlei soorten diversiteit in zijn team'.

Hij zei dat de opera prioriteit zou geven aan 'meer diversiteit in het orkest', aangezien er 'gestaag vooruitgang' is geboekt op dit gebied op het podium.

Conway voegde toe dat de beslissing 'in lijn was met de vaste richtlijnen van de Arts Council'.

De verhuizing werd veroordeeld door de vakbond van de musici, die zei 'ontsteld' te zijn door de brief.

'Dit komt neer op bijna de helft van het orkest dat zijn rol verliest', voegde het eraan toe. 'Veel van de leden die te horen hebben gekregen dat ze voor 2022 niet geboekt zullen worden, treden al twintig jaar of langer bij ETO op.'

De ETO heeft voorafgaand aan de publicatie niet gereageerd op verzoeken om commentaar.

Er zijn momenteel geen muzikanten met een niet-blanke achtergrond in het orkest, dat volgende maand de shows zal hervatten.

Het orkest toert door steden in het Verenigd Koninkrijk met live producties en educatieve projecten en bereikt volgens de website bijna 50.000 mensen per jaar.

Het is de laatste klap voor muzikanten, die het grootste deel van de pandemie niet konden werken en gedwongen waren te vertrouwen op subsidies en leningen.

Muzikanten zeiden dat ze hadden gehoopt dat ze in het seizoen van de lente van 2022 weer aan het werk zouden gaan en een kans zouden bieden om de tijdens de pandemie opgebouwde schulden terug te betalen.

De ETO heeft gezegd dat het de muzikanten in overweging zal nemen voor toekomstige producties en prees de 'inzet en prestatie' van alle freelance spelers.

Volgende maand keert de opera terug met een productie van Händels Amadigi.